Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Nadolazeći izlet

 

...uskoro...

Kiza 09.06.13.

Slike Stjepan

Slike Dragan N.

SREDNJI VELEBIT

                                  KIZA (1274 m)                                   

Br. izleta: 106

Datum: 09.06.2013., nedjelja

Prijevoz: autobus

Polazak: u 7,00 sati s autobusne stanice Krk – 7,45 benzinska pumpa Tifon

Planinarska tura: Baške Oštarije (924 m) – Stupačinovo (978 m) – Alaginac (1200 m) - Kiza (1274 m) -Dabarska kosa (943 m)

Trajanje hoda: 3 sata (s odmorima ukupno 5-6 sati)

Težina puta: uglavnom lagana označena staza, zadnjih 5 minuta uspona na vrh Kize zahtjevno

Vodič: Diana Matešić ( 098-425793 )

Opis puta: Vožnja doKarlobaga uz kratko zaustavljanje u Senju za jutarnju kavu ili svježe pecivo. Nakon Karlobaga skrećemo s magistrale i krećemo prema Baškim Oštarijama. Od hotela Velebno 200 m dalje započinje naša planinarska tura prema zaselku Stupačinovo. Za otprilike 30 minuta bijelom cestom dolazimo do oštrog desnog zavoja (nadmorska visina 1048 m), gdje je 10 m iznad ceste pod stijenom izvor Kamenica – voda cijednica skuplja se u prirodnoj kamenici. Lijevo od izvora počinje uspon prema sedlu Alaginac. Putem će nasmamiti markacije prema ostalim kukovima – Aninom, Kuku od Pećice (1250m) ili Grabaru (1270 m). Nastavljamo dalje malo kroz šumu pa preko travnatih proplanaka između stijena i kukova neobičnih oblika.

Nakon sat vremena stižemo na proplanak pod samom stijenom Kize , odakle se prvi put pruža vidik na nazubljeni niz Dabarskih kukova. Tamo se nalazi kutija s pečatom i upisnom knjigom. Za uspon na vrh Kize treba malo neustrašivosti i mrvicu penjačke vještine. Slijedi duži odmor, a prizor koji se pruža s vrha ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, a posebice nekoga tko se prvi puta u životu nađe pred njim. U smjeru sjeverozapada protežu se Dabarski kukovi - neobično pravilan niz bijelih vapnenačkih kukova što se u gotovo ravnoj liniji pružaju u dužini od 10 km s najbližim Žutim kukom, a na kraju najvišim Bačić kukom. U daljini se vidi Šatorina, Medvjeđi kuk, Ljubičko brdo, Veliki Sadikovac, prema moru Pag s još toliko ljepote.

Nakon dužeg odmora, fotografiranja i uživanja u prekrasnim vidicima, spuštamo se na Premužićevu stazu koja prolazi podno Kize, Žutog kuka pa nastavlja put kroz šumu na prijevoj između Butinovače i Kize i blago silazi na Dabarsku kosu. S Dabarske kose se širi prekrasan vidik na kvarnerske otoke i Pag, a s druge strane na prostranu krašku udolinu Ravni Dabar, okruženu slikovitim kamenim kukovima najrazličitijih oblika koji sve više privlače mlade alpiniste.

Tamo nas čeka autobus, slijedi vožnja kući. Pauza u Jurjevu za ručak ili piće – prema raspoloženju planinara. 

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Cijena prijevoza: 70 kn

Prijave: Diana Matešić ( 098-425 793 ), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izlet je na vlastitu odgovornost !