Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Nadolazeći izlet

 

...uskoro...

Obruč 22.06.13.

SLIKE STJEPAN

SLIKE IBRO

SLIKE DRAGAN N. 

Obruč, 1376 mnv           

Broj izleta:  108

Datum:  22. lipanj 2013., subota (državni praznik)

Mjesto okupljanja:  Autobus kreće iz Krka u 7.30. sati prema odredištu.

Prijevoz:  Autobus (ili osobni automobili)

Opis puta – Varijanta br.1  U slučaju da broj zainteresiranih bude dovoljan za prijevoz autobusom (20 i više planinara) mjesto i vrijeme polaska; Krk u 7.30 h, zatim Malinska, Kijac itd. Autobus se uključuje na autocestu iznad Bakra, a izlazi na skretanju za Jušiće. Put zatim vodi u središte Klane gdje se odvaja cesta za Studenu i nakon  ~2 km, stajemo kod putokaza za rimski zid. Ovo je početna točka i od nje do Obruča potrebno je 4 – 4.30 sati hoda. Put je u početku široka makadamska cesta koja zatim prelazi u šumski kolni put i na kraju u usku stazu. Uz cestu nalaze se ostaci fortifikacijskih objekata iz 3 i 4 st.n.e. poznati kao rimski zid. U antičko doba ovdje su branjene granice rimskog carstva od upada s istoka. Dalje prema vrhu nalazimo ostatke utvrde s bunkerima i vojnim objektima iz razdoblja kad je ovdje prolazila granica između Italije i Kraljevine Jugoslavije. Uz put nalazi se označeni izvor pitke vode koja lagano curi i skuplja se u betonskom koritu. Vrh Obruč najviši je vrh masiva popularno zvanog „Grobničke Alpe“. Zahvaljujući izdvojenom položaju, s njega se pruža osobiti pogled na Gorski kotar, Kvarner, Istru i Sloveniju. Nakon odmora na vrhu spuštamo se do planinarskog doma Hahlići (1.30 h). U dogovoru s domarom, ovdje bi se planirao topli obrok za one koji to žele. Nakon objeda slijedi silazak prema Podkilavcu do betonskog mostića, gdje bi nas čekao autobus (2.30 h). Slijedi povratak na Krk.

Opis puta – Varijanta br.2  U slučaju manjeg broja ljudi, prijevoz bi bio osobnim automobilima. Mjesto okupljanja „Tifon“ neposredno nakon Krčkog mosta u 8.00 h. Krećemo  put Podkilavca i okupljamo se kod mostića gdje ostavljamo automobile. Krećemo prema Hahlićema putem „preko čeke“ do planinarskog doma, gdje slijedi odmor, a zatim na vrh Obruča. Nakon silaska vraćamo se u dom gdje bi ručali i nakon toga spustili se istim putem do automobila.                                                                                                                                            

Trajanje hoda (efektivno): Varijanta 1: 8-9 h         Varijanta 2: 8-9 h

Cijena izleta autobusom ili automobilima ovisiti će o broju zainteresiranih planinara.

Oprema:   odjeća primjerena vremenskoj situaciji, visoke planinarske cipele, štapovi, dovoljno tekućine i hrana iz ruksaka, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica.

IZLET JE NA VLASTITU ODGOVORNOST!

Vodič: Dragan Nišler                                  

Mob: 098 187 3209