Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Nadolazeći izlet

 

...uskoro...

Kočna (SLO) 30.08.-31.08.13.

Slike Dragan N.

 

Izlet broj: 114

Datum: 30. i 31.8.2013

Dan: petak poslijepodne i subota

Mjesto i vrijeme okupljanja: Vrata Jadrana u 16 sati

Prijevoz: autima

Smjer: Dolina Ravenska Kočna-Češka koča-Jezerska Kočna- M. Jezerski Grintovec- Mlinarsko sedlo-Češka koča- dolina Ravenska kočna

Naziv puta: Kremžarijeva pot

Trajanje hoda: oko 8 sati

Težina puta: vrlo zahtjevna označena put

Visinska razlika: 1460m

Obavezna oprema: kaciga, penjački pojas i set za ferratu ...

Noćenje: u Gorniškom centru Davo Karničar

Opis puta:

Kočnom završavaju Kamniške Alpe prema zapadu. Odmaknuta je od okolnoh planina i sa svojom izgledom, visinom iskaće među drugim planinama te je zato prepoznatljiva iz svih dolina. 

Autima polazimo u petak poslijepode. Sa autoceste Ljubljana-Jesenice silazimo na čvoru Kranj u pravcu Jezersko. Dolazimo u dolinu Ravenska Kočna gdje ćemo večerati, i noćiti u Gorniškom centru Davo Karničar. Pogledati ćemo film od 35 min te će nam Davo ispričati kako se na skijama prvi u svijetu spustio sa Everesta. 

U subotu ustajemo vrlo rano u zoru i sa prvim zrakama svjetla započinjemo uspon. Nakon 1 h hoda izlazimo iz šume i dolazimo u Češku koču uz koju se nalazi izvor vode koji nikada ne presušuje. Ovaj dio puta nije zahtijevan. Nastavljamo siparom koji prelazi u stijenu. Odavdje pa do vrha kombinacija je hodanja, odpenjavanja i penjanja. Na izloženijim mjestima put je osiguran sajlom i klinovima. Ispod samog vrha nalazi se jedana od najzanimljivijih priječenica sloveskih Alpi gdje je potrebno skinuti ruksak i moramo puzati nekoliko metara uskom natkrivenom policom. Ukupno od Češke koče do vrha imo oko 3 sata hoda. Inače, Kočna ima 2 raspucana vrha Jezerska Kočna koji je naš cilj i drugi niži vrh je Kokordska kočna. Nastavljamo sjevernom stramon ispod Grintoveca peko ispostavljenog grebena Malog Jezerskog Grintoveca do Mlinarsog sedla. Odavde slijedi vrlo strmi spust do Češke koče gdje ćemo zatvoriti krug. Spust od Češke kuće do doline je istim putem.

Napomene:

izlet je za iskusne planinare u dobroj tjelesnoj kondiciji

▲ Kremžarijeva pot je markirana i dobro osigurana ali uvijek zahtijeva oprez. Jedan je od najljepših putova slovenskih Alpi.

▲ troškovi: spavanje 12, večera 6, doručak 3. Ukupno 21 euro.

Vodič: Zoran Sekovanić, 098 624 366

          Planinarsko društvo «Obzova» otok Krk