Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Benkovići - Kobiljak - Tribalj 26.03.22.

Slike Dragan

 

 Kobiljak 1119 mnv 

(zaselak Benkovići – Kobiljak - Tribalj) visinska razlika 990 metara

 

Datum:  26.03.2022. subota

Mjesto okupljanja: Benzinska postaja Tifon do 7.30. sati

Prijevoz: osobna vozila

Predviđeno trajanje hoda:  8 sati aktivnog hoda

Predviđena duljina hoda:  Grupa A 23 km

Težina staze: Djelomično tehnički manje zahtjevna, kondicijski vrlo zahtjevna.

Polazna točka: Zaselak Benkovići (između Drivenika i Triblja)

Žig HPS-a: Da, uzidan u stijenu na vrhu.                                  

Vodič i prijave:  Dragan Nišler, mob. 098 1873 209, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis Izleta: 

Nakon okupljanja na benzinskoj postaji Tifon, krećemo i odmah nakon prolaska kružnog toka u smjeru Rijeke, skrećemo s autoputa prema Križišću. Na raskršću u samom mjestu ravno nastavljamo prema Triblju, vozimo se kraće vrijeme i nakon putokaza za Benkoviće s ceste skrećemo lijevo na uski asfaltni put koji završava na platou gdje ima dovoljno mjesta za parkiranje. Ovdje ostavljamo jedan dio automobila, dok s drugima idemo prema igralištu u Triblju gdje opet ostavljamo jedan broj automobila i vozači se s jednim vozilom vraćaju natrag u Benkoviće.

Krećemo u početku širokim makadamom uzbrdo, ali put se uskoro gubi u jako zarasloj, skoro neprohodnoj stazi koja je teško uočljiva. Uskoro staza postaje prohodnija i oštro se uspinje kroz kamenjar. Ovo je najzahtjevniji dio puta jer se na teškom terenu savladava uspon od gotovo 700 metara, koji je opet na nekim mjestima jako zarastao. Nakon dolaska na plato penjemo se na vrh Zebar (878 mnv) s kojeg se pružaju lijepi vidici na Vinodolsku kotlinu i more. Nastavljamo makadamom, asfaltom i stazama prema Kobiljaku.     

Kobiljak je kamenit greben obrastao gustom šumom iz koje izviruje nekoliko vrhova viših od tisuću metara. Uzdiže se nad južnim rubom Lič polja iznad ponora rječice Ličanke i sela Podkobiljaka, na razmeđi Gorskoga kotara i Hrvatskog primorja. Njegovim južnim obronkom vodi mak. cesta kojom se na istok može doći u Lukovo i Ravno, a na zapad odlazi podnožjem Medviđaka u Vinodol. Zanimljivo je da vrh koji planinari smatraju najvišim, na koji vode markacije i koji je KT HPO-a nije najviši vrh brda Kobiljaka. Naime, šumovita Kanculova glavica, koja se nalazi jugoistočno od Kobiljaka jedan je metar viša (1120 m). Kroz Kobiljak prolazi tunel Lič – Tribalj koji odvodi vodu iz jezera Bajer do hidroelektrane u Triblju i željeznički tunel na pruzi Karlovac – Rijeka (dug 522 m).

Napomena:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

Oprema: Standardna planinarska; gojzerice, ruksak, štapovi, zaštita od sunca, vjetra, kiše i hladnoće, dovoljno vode i hrane.