Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Cres 02.10.22.

IZLET: VALUN-PERNAT-LUBENICE-VALUN

 

Datum: 2.10.2022. nedjelja

Mjesto okupljanja: Trajektna luka Valbiska, trajekt isplovljava u 7.15 sati

Prijevoz: Dolazak i odlazak iz Valbiske osobnim vozilima. Na otoku Cresu imamo autobusni prijevoz od luke Merag.

Predviđeno trajanje izleta: 8 – 9 sati

Predviđena duljina hoda: 17 km

Vodič (A) i prijave: Dragan Nišler, 098 1873 209, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Težina staze: Tehnički nezahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna.

Povratak na Krk: Trajektna luka Merag, trajekt isplovljava u 19.00 sati

Opis izleta:

U trajektnoj luci Valbiska potrebno je kupiti povratne karte za trajekt. Uz predočenje otočne iskaznice plaća se umanjeno za ~ 50% od redovne cijene. Umirovljenici i stariji od 65 godina imaju pravo na besplatnu kartu (za osobe, ne i za automobil). Cijena parkiranja u luci Valbiska iznosi 70 kuna za cijeli dan. Puna cijena trajekta iznosi 26 kuna po osobi i 131 kunu za automobil (u jednom smjeru). Cijena autobusnog prijevoza ovisiti će o broju prijavljenih za izlet.

Valun je malo ribarsko naselje smješteno pri dnu prostranog Creskog zaljeva, koje se sa svoje prvotne lokacije kod današnjeg groblja , postepeno spustilo k moru. U današnjoj župnoj crkvi čuva se jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika (XI. stoljeće), Valunska ploča. Izvorno je bila nadgrobna ploča i na njoj su uklesana stara hrvatska  imena pokojnika iz tri naraštaja jedne obitelji; baka Teha, njezin sin Bratohna i unuk Juna. Pisana je dvojezično (hrvatski i latinski) i dvografijski (glagoljica i latinica). Svjedočanstvo je suživota, u ono doba, novopridošlih Hrvata i starog romanskog stanovništva na otoku Cresu.

Iz Valuna, starim poljskim putem stiže se u Pernat. Jedno petstotinjak metara prije ulaska u mjesto nalazi se stara gotička crkvica posvećena svetom Jurju. Samo mjesto Pernat nije ni po čemu posebno zanimljivo, a do njega se može doći i asfaltiranom cestom. U njemu su danas stalno nastanjene dvije žene starije životne dobi (popis iz 2021. godine).

Iz Pernata put dalje vodi u drevni kameni grad Lubenice. U antici Lubenice su nosile ime Hibernicia, zbog hladnije klime od ostalih naseljenih mjesta na otoku. Novopridošli Hrvati prozvali su ga Ljubenice, da bi za vrijeme talijanske vladavine dobilo današnji naziv, Lubenice. Prema jugozapadu u plavetnilu se naziru otoci Zeče, Unije, Vele i Male Srakane. Na zapadu je Istra, a ispod litice koja se 378 metara strmo obrušava u plavetnilo mora, bijeli se plaža Sv. Ivan, prema njemačkom časopisu BILD jedna od četrdeset najljepših plaža na svijetu. Silazak do plaže traje 40 minuta, a povratak nakon odmora, nešto više od sat vremena. Lubenice kontinuirano traju više od 4000 godina. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, imale su imale ukupno 6 stalno nastanjenih stanovnika.                                                                                                                 

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!