Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Žbevnica 21.02.21.

Slike Dragan

 

ŽBEVNICA 1014 m

Datum, dan: 21.02.2021., nedjelja

Vrsta prijevoza: osobni automobili

Mjesto i sat polaska (i stajališta): Krk 7:00 sati, Tifon 7:30 sati, Vrata Jadrana 8:00 sati

Povratak: u popodnevnim satima          

Opis izleta:

Vožnja autocestom u smjeru Rupe do izlaza Jurdani, zatim vožnja u smjeru Muna i dalje preko Vodica i Dana do naše polazne točke.

Plan je napraviti kružnu turu u trajanju 2 i pol do 3 sata hoda.

Žbevnica je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom. Na padini pod vrhom je repetitor do kojeg vodi makadamska cesta, ali on ne narušava ljepotu vrha jer je od njega udaljen 30'. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita. Iznad sela Bresta, oko 35' ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je zidana kuća HPD-a Planik iz Umaga. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.

Rok prijave: subota, 20.02.2021. do 20 sati

Zahtjevnost staze: kondicijski srednje zahtjevna, tehnički nezahtjevna

Oprema: osnovna planinarska oprema, zaštita od kiše i vjetra.

Hrana i piće iz ruksaka.

Vodič: Alen Čančarević

Prijave i informacije: 098/92 49 391, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu  te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.