Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Zagradski vrh 20.03.21.

Slike Dragan

Grižane (195 mnv) – Zagradski vrh (1187 mnv)

 

Datum izleta: 20.03.2021. subota

Mjesto okupljanja: Grižane – parking kod Kuće Klović, 200 metara od samog centra mjesta, na glavnoj prometnici.

Polazak iz Grižana: 9.00. sati

Povratak u Grižane: ~ do 18.00 sati

Prijevoz: Osobna vozila.

Staza: Srednje zahtjevna

Duljina staze: ~ 13 - 14 km

Vrijeme hoda: ~ 7 sati

Vodič: Dragan Nišler

Prijave: Dragan Nišler, 098 187 3209, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis:                                                              

Najjednostavniji put do Grižana iz smjera Rijeke i Krka je preko Križišća i Triblja, gdje na raskršću nakon hidroelektrane treba skrenuti lijevo (putokaz za Grižane i Bribir) i zatim bez skretanja nastaviti do Grižana. Od centra Grižana (trgovina i crkva) do Kuće Klović treba nastaviti  još otprilike 200 metara. Odmah pored nalazi se prostor za parkiranje vozila. Planinarske markacije nas upućuju na staru cestu koja se zavojito uspinje na visoravan gdje se križa nekoliko planinarskih puteva, između ostalih i put prema Zagradskom vrhu.

Zagradski vrh (1187 m) - je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, a najviši je vrh na uzdužnom pojasu primorskog ruba goranske visoravni.

Nalazi se između Vinodolske zaravni i Viševice, te predstavlja prijelazno područje između Vinodola i Velike Kapele.

Sjeverna strana vrha je pod bukovom šumom, a primorska je gola. Vršni dio ima oblik lijepoga travnatog hrpta s kojeg se šire vidici prema Vinodolu, Riječkom zaljevu, Viševici, Liču i Fužinama.

Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi, po kojima je ime dobio i sam vrh. Zagradski je vrh atraktivan i jednostavan za uspon.

Na geodetskom stupu, crvenom bojom ispisana je visina i ime ovog vrha. Pored kamene piramide novi je trokutasti, uzidani žig, a u limenoj kutiji plastični žig "Riječke transverzale" i upisna knjiga.

Istim putem vraćamo se natrag u Grižane.

Napomena: Na snazi su epidemiološke mjere. Obavezno je korištenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima!!

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!