Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Zavižan - Alan (Premužićeva staza) 27.06.21.

Slike Dragan 

Zavižan-Alan (Premužićeva staza)

Nedjelja, 27.06.2021.          

Vrsta prijevoza: autobus

Mjesto i sat polaska (i stajališta): Krk 7:00 sati (Malinska, Kijac, Njivice i Omišalj prema prijavama) Tifon 7:40

Povratak: u ranim večernjim satima          

Cijena prijevoza i ulaznice u NP ukupno:

Članovi PD Obzove 70 kn, ostali 100 kn

Opis izleta:

Vožnja do Sv. Jurja gdje ćemo napraviti kraću pauzu( kava, wc) te nakon toga prema Krasnom i Oltarima gdje skrećemo prema Zavižanu i ulasku u Nacionalni park Sjeverni Velebit. Nakon kupnje ulaznica te još malo vožnje dolazimo do naše polazišne točke ispod planinarskog doma Zavižan (1645 m) te krećemo na hodanje.

Nakon otprilike 3 sata hoda dolazimo do Rossijeve Kolibe gdje ćemo napraviti dužu pauzu, potom se upućujemo dalje prema planinarskoj kući Alan i tu završavamo izlet.

Predviđeno vrijeme hoda 6-7 sati i oko 17 kilometara

Rok prijave: subota, 26.06.2021. do 20 sati

Zahtjevnost staze: kondicijski srednje zahtjevna, tehnički nezahtjevna

Oprema: osnovna planinarska oprema, zaštita od kiše i vjetra te obavezna zaštita od sunca

Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti dovoljno vode

Vodič: Alen Čančarević

Prijave i informacije: 098/92 49 391, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu  te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m).

 Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću (1889. – 1979.) koji je u to vrijeme bio građevinski referent u Direkciji šuma u Sušaku: on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika.

Nije građena pomoću betonacementa i suvremenih strojeva, već je primijenjena tehnika suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja. Zidanim serpentinama, podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Trasirana je tako da nema velikih uspona, a visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njezinoj dužini je ukupno 700 m - najviša točka je na 1620 m u NP Sjeverni Velebit, a najniža od 920 m je na samom njezinom kraju, na Baškim Oštarijama koje pripadaju PP Velebit. Prosječni nagib je 10%, najveći je 20%, a prosječna širina staze je 1,2 m.