Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Platak - Risnjak - Snježnik 20.06.21.

IZLET: A- PLATAK – RISNJAK – SNJEŽNIK – PLATAK

B - PLATAK – SNJEŽNIK - PLATAK

 

Datum: 20.06.2021. nedjelja

Mjesto okupljanja: Tifon do 8.30 sati, dom Sušak do 9.30 sati

Prijevoz: osobna vozila

Predviđeno trajanje izleta: 8 – 9 sati (A grupa)

                                              3 – 4 sata (B grupa)

Predviđena duljina hoda: 16 km (A grupa) – kondicijski zahtjevna

                                              7 km (B grupa) – kondicijski nezahtjevna

Vodič (A) i prijave: Dragan Nišler, 098 1873 209, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vodič (B): Stjepan Janeković

Prijave do subote 19.06.2021.

Mogućnost obroka u planinarskom domu nakon izleta (tko želi).

Opis izleta:                       

Okupljanje sudionika koji kreću s otoka Krka je na benzinskoj pumpi Tifon, odmah nakon Krčkog mosta, do 8.30 sati. Oni koji na izlet dolaze izvan otoka dolaze direktno na parkiralište kod planinarskog doma Sušak (1127 mnv) do 9.30 sati. Formiraju se dvije grupe ovisno o kondicijskoj spremi sudionika, grupa A kreće prema Risnjaku, grupa B prema Snježniku. Prilikom uspona na vrhove i silaska biti će potrebno povremeno pomagati se rukama, ali tehnički su to nezahtjevne staze.

Nacionalni park Risnjak osnovan je 1953. godine na površini od 3041 hektara. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak, s vrhom na 1528 metara, a 1997. godine površina parka povećana je na 6400 hektara i danas je na području parka izvor rijeke Kupe, kao i planinaski masiv Snježnika. Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. S vrha na 1528 m nadmorske visine pružaju se prekrasni vidici na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe. Snježnik je kameniti vrh okružen gorskim livadama. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i podnosi bez teškoća ljetnu žegu, veliku studen i buru, dok je pogled koji se pruža s vidikovca na 1506 metara nad morem jedan od najljepših u Hrvatskoj.

Prostori Nacionalnog parka Risnjak predstavljaju dom za sva tri velika europska predatora: vuka, medvjeda i risa. Veliki Risnjak, zajedno s masivom Snježnika, predstavlja veliku klimatsku i vegetacijsku pregradu između primorskih i kopnenih djelova Hrvatske.                                                                                                 

Oprema:

Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, zaštita izloženih dijelova tijela i glave od sunca, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se može i odgoditi.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!