Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Osoršćica, Cres 05.09.21.

Slike Dragan

IZLET NA OSORŠĆICU

najviši vrh Televrina na 588 mnv

Datum, dan: 05.09.2021., nedjelja

Mjesto okupljanja: Trajektna luka Valbiska

Vrijeme okupljanja: do 7.00. sati. Trajekt isplovljava u 7.15. sati!

Prijevoz:  Do trajektne luke dolazi se osobnim vozilima koje ostavljamo u luci (imati u vidu da se parkiranje vjerojatno naplaćuje!!). Trajektom se dolazi u luku Merag gdje se ukrcavamo u autobus koji nas čeka i vozi do mjesta Nerezine na otoku Lošinju. Nakon povratka s Osoršćice autobus nas iz Osora vozi u Merag. Trajekt za Valbisku isplovljava u 17.30. sati

Važno! Povlaštena karta za trajekt može se kupiti samo uz predočenje „otočne iskaznice“. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju besplatan prijevoz, ali samo uz predočenje „otočne iskaznice“. Preporuča se u Valbiski odmah kupiti povratnu kartu.

Trajanje hoda: 

Grupa A zajedno s odmorima 6-7 sati. Visinska razlika Nerezine (razina mora) do vrha Televrina iznosi 588 m. Sveukupna duljina puta ~ 14 km.

Grupa B imala bi kraću dionicu.

Cijena izleta:  Ovisno o broju putnika. Okvirno 40 kuna.

Vodič i prijave: Dragan Nišler,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 098/1873209 i Stjepan Janeković

Važno! Mole se svi zainteresirani da se prijave najkasnije do četvrtka 02.09. kako bi se potvrdio najam autobusa.

Opis izleta: Po mnogima Osoršćica je najljepša hrvatska otočna planina. To je greben koji se pruža od Ćunskog polja s južne strane do rta Osor na krajnjem sjeveru otoka. Najviši vrh je Televrina na kojem se nalazi geodetski stup. Pogled s njega nije toliko atraktivan zbog drveća koje zaklanja vidik. Najljepši vidici pružaju se s nešto nižeg vrha sv. Mikula na kojem se nalazi istoimena zavjetna crkvica iz 14. stoljeća. S njega se, kao što je napisao Branko Fučić, pruža vidik na stvaranje svijeta. U idealnim vremenskim uvjetima za jasnih dana nakon bure, pogled seže do Apenina, preko Istre do Dolomita i Julijskih Alpi, a za Kvarnerom do Risnjaka i Gorskog kotara te obuhvaća otočje sjevernog Jadrana i veličanstveni Velebit u cijeloj njegovoj duljini.

Nakon spuštanja s vrha Televrina put vodi prema planinarskom domu Sv. Gaudent. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredilo HPD Osorščica iz Malog Lošinja. Dom je ljeti otvoren svaki dan, a za lijepa vremena , u dogovoru s domarom, otvoren je preko vikenda i van ljetne sezone.  Nedaleko staze koja vodi prema domu nalazi se omanja spilja u kojoj je prema legendi živio sveti Gaudencije, osorski biskup. Ogorčen pokvarenošću svojih sugrađana napustio je biskupsku službu i povukao se u planinu postavši pustinjak. U novom su ga boravištu neprestano uznemiravale zmije otrovnice. Ne mogavši više to podnositi, prokleo ih je i zato danas na otocima Cresko-lošinjskog arhipelaga nema otrovnih zmija.  

Oprema:  Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, zaštita od sunca, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!